buikspieroefeningen na keizersnede - Wanneer starten en waar op te letten
//

Buikspieroefeningen na keizersnede? Wanneer starten en waar op te letten

Lichaamsbeweging na een keizersnede is van fundamenteel belang voor de versterking van de buik- en bekkenspieren, de verbetering van de lichaamshouding, de bevordering van het psychologisch welzijn en de vermindering van postnatale depressies. Buikspieroefeningen na de keizersnede kan daar ook aan bijdragen. De totale hersteltijd van een keizersnede varieert van vrouw tot vrouw, terwijl sommigen binnen een paar uur na de operatie kunnen staan, hebben anderen meer tijd nodig om te herstellen, vooral als er een of andere complicatie tijdens de operatie optreedt. Vermijd echter in de eerste weken na een keizersnede het heffen van gewichten, zodat de incisie in de buik beter geneest en infecties minder kans krijgen.

Buikspieroefeningen na keizersnede: De voordelen

Na een keizersnede heeft lichaamsbeweging talrijke voordelen voor de vrouw:

  • Het helpt om de buikspieren te verstevigen en zo de verslapping van de buik te verminderen;
  • Versterkt de ondersteuning van de blaas, de baarmoeder en de darmen;
  • Vermindert de kans op urine-incontinentie;
  • Vermindert de kans op baarmoederverzakking in de toekomst;
  • Verbetert de bloedsomloop;
  • Verbetert de stemming en het psychologisch welzijn;
  • Verhoogt het energieniveau;
  • Bevordert een meer rustgevende slaap;
  • Vermindert de kans op het ontwikkelen van een postnatale depressie.

Wanneer beginnen met buikspieroefeningen na de keizersnede?

Bij dit type bevalling wordt lichaamsbeweging over het algemeen niet aanbevolen tot zes weken na de operatie, maar omdat elke vrouw en elke bevalling uniek is, moet je pas beginnen met lichaamsbeweging als jouw arts daarvoor toestemming geeft.

Het is belangrijk te benadrukken dat de motivatie aanvankelijk laag kan zijn, met de wens om de training over te slaan. Het is echter bewezen dat een groot percentage vrouwen direct na lichamelijke activiteit een verbetering van stemming en welzijn ervaart. Vergeet ook niet dat wandelen in de open lucht en een paar momenten voor jezelf nemen ontspannend werkt.

Waar moet je op letten als je start met buikspieroefeningen?

Ondanks de voordelen (beweging kan ook een postnatale depressie voorkomen) die lichaamsbeweging in de postnatale periode kan opleveren, is het noodzakelijk een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen en aandacht te besteden aan een aantal aspecten, zoals:

  • Met buikspieroefeningen na een keizersnede moet langzaam en geleidelijk worden begonnen, waarbij de trainingstijd en de intensiteit in de loop van de tijd worden opgevoerd;
  • Moeders moeten altijd een sportbeha dragen die geschikt is voor de grootte van hun borsten;
  • Je kunt compressiekleding in de buikstreek gebruiken om het abdominale litteken te helpen ondersteunen;
  • Overdrijf niet met de belasting, de intensiteit en de frequentie van de lichamelijke oefeningen, om borstvoeding niet te schaden;
  • Verhoog jouw vochtinname op de dagen van de sportbeoefening

Buikspieroefeningen voor de bovenbuik

Ga liggen met jouw knieën gebogen en jouw voeten plat op de vloer; plaats jouw handen aan weerszijden van jouw hoofd en zorg ervoor dat jouw onderrug plat op de vloer ligt. Adem in en als je uitademt til je je hoofd van de vloer met behulp van je handen, terwijl je tegelijkertijd je buikspieren aanspant. Adem in als je je hoofd optilt en adem uit als je je hoofd laat zakken. Wanneer je voelt dat jouw buikspieren sterker worden, begint je de amplitude van jouw bewegingen te vergroten, waarbij je zowel jouw schouders als jouw hoofd optilt.

Oefeningen voor de onderbuik

Voor de onderbuik, ga liggen met de knieën gebogen en de voeten plat op de vloer. Adem in, en als je uitademt til je je bilspieren lichtjes van de vloer, en span je je buikspieren aan. Keer terug naar de startpositie. Naarmate je zich sterker voelt, voert je de bewegingen langzamer uit, waarbij je de bilspieren een paar seconden boven het hoofd houdt voordat je terugkeert naar de beginpositie.

Oefeningen om de buik te definiëren

Om je buik definitie te geven, is het ideaal om je obliques te trainen. Ga op jouw rug liggen met jouw knieën gebogen en jouw voeten plat op de vloer, plaats jouw handen aan de zijkanten van jouw hoofd, met jouw ellebogen naar de zijkanten gericht. Adem in, en als je uitademt til je je rechter elleboog naar je linker knie. Adem in en keer terug naar de beginpositie; doe hetzelfde voor de andere kant (til op naar de rechterknie). Dit zal een goed beginpunt zijn om je buikspieren te versterken na een keizersnede. In combinatie met een evenwichtige voeding zult je de extra kilo’s die je tijdens de zwangerschap hebt opgelopen, kunnen wegwerken en sneller weer in vorm komen.