Eet elke dag veel groente wat vinden Hollanders het lekkerst 
/

Eet elke dag veel groente: wat vinden Hollanders het lekkerst? 

Sinds enkele jaren eten Nederlanders steeds meer groenten. Het aantal vegetariërs en veganisten in Nederland stijgt elk jaar.

Er zijn verschillende redenen om meer plantaardig te eten. Bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt om het milieu en je je ecologische voetafdruk wil verkleinen. Of omdat je dierenwelzijn belangrijk vindt.

Toch zijn er ook veel verstokte vleeseters die een steeds grotere portie groente op hun bord scheppen. Groenten hebben namelijk tal van gezondheidsvoordelen. De ene groente al wat meer dan de andere, natuurlijk.

In dit artikel ontdek je drie lokaal geteelde groene ‘superfoods’ die elke Nederlander sowieso wel zullen smaken. Als je ze goed bereidt, tenminste. Want een lekker, origineel recept doet wonderen als je geen groenten lust.

Drie groene superfoods die je in Nederland vindt

Boerenkool

Boerenkool is een oer-Hollandse wintergroente. In Vlaanderen noemen ze boerenkool ook weleens ‘krulkool’ of ‘krolkool’. Als je de typische gekrulde bladeren van dit gewas ziet, begrijp je meteen waarom.

De herfst- en wintermaanden zijn dé momenten om verse boerenkool in te slaan. In de herfst smaakt dit bladgewas iets pittiger. Ideaal als je op zoek bent naar een hartige smaak. Als je boerenkool enkele minuten op een bakplaat in de oven legt met een likje olijfolie, peper en zout krijg je heerlijke boerenkoolchips.

De koudere wintermaanden geven boerenkool een zachtere, zoetere smaak. Door de nachtvorst maakt de plant dan namelijk extra suikers aan. Boerenkool is dé perfecte superfood voor de donkere dagen. Het gewas zit namelijk boordevol ijzer, calcium, vezels en gezonde vitamines.

Het tijdloze boerenkool recept voor in de winter is natuurlijk boerenkoolstamppot met rookworst of spekjes. Het gerecht is zo populair dat verschillende Nederlandse regio’s er hun eigen benaming voor hebben. In Groningen smullen ze van stevig gezouten ‘mous’, in Friesland komt er ‘boeremoes’ op tafel en in Putten spreken ze over ‘moesmuis’.

Broccoli

Wanneer Hollywoodacteurs zich voorbereiden op een gespierde rol, staat er steevast broccoli op het menu. Deze vitaminebom bevat namelijk allerlei voedingsstoffen die je spijsvertering en lichaamscellen boosten. Verschillende gerenommeerde universiteiten voeren al jarenlang onderzoek naar de positieve effecten van broccoli op ons immuunsysteem.

Broccoli komt oorspronkelijk uit Italië. De naam is afgeleid van ‘broccolo’, wat ‘de bloeiende kooltop’ betekent. Italiaanse en Spaanse broccoli kan je het hele jaar door kopen. Wil je échte Nederlandse broccoli? Sla dan tussen juni en november je slag.

Dit groene broertje van de bloemkool vraagt weinig kookervaring. In roosjes snijden, enkele minuten in een pan water koken en je hebt al de ideale groente voor tal van gerechten. Broccoli is ook heerlijk om te roerbakken, als je een voedzame aanvulling zoekt voor bij je wokgerecht.

Spinazie

Spinazie komt oorspronkelijk uit het Perzische Rijk. In het Perzisch heette deze plant ‘Esfenaj’. De Moren brachten de bladgroente in de twaalfde eeuw naar Spanje en zo verspreidde spinazie zich over Europa.

Je vindt het heel jaar door spinazie in Nederland. Maar wil je verse spinazie afkomstig van Nederlandse akkers? Wacht dan op het spinazieseizoen dat van maart tot november loopt. De overige maanden komen de spinaziezakken die je in de winkels vindt namelijk uit Spanje.

Popeye haalt zijn spierkracht uit spinazieblikjes. De plant barst dan ook van cruciale mineralen als ijzer, calcium, magnesium en vitamine A.

Spinazie is een prima alternatief in stamppot als je boerenkool iets te hartig vindt. Deze snel slinkende bladgroente leent zich ook perfect voor vlugge pasta’s, curry’s, salades en smoothies.

Groene gezondheidsvoordelen

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks minstens 250 gram groente te eten. Met een bescheiden portie boerenkool, broccoli of spinazie zit je al snel aan dat gewicht.

Deze drie groenten zitten bomvol voedingsstoffen en bevatten bovendien weinig calorieën. Ze staan in het fitnesswereldje niet voor niets bekend als superfoods.