Roos is een veelvoorkomende conditie op de hoofdhuid waarbij kleine, witte tot gelige huidschilfers loskomen van de hoofdhuid. Hoewel het fenomeen op zich onschuldig is, kan het vervelend en gênant zijn. Hier wordt uitgelegd wat roos precies is, en wat je kunt doen om het te behandelen of voorkomen.
Wat is roos?
Roos is een aandoening die medisch bekend is als pityriasis capitis, en waarbij kleine, zichtbare huidschilfers ontstaan. De aard van deze huidschilfers is afhankelijk van of de hoofdhuid vettig of juist droog is. Roos op een vettige hoofdhuid is dikker, en blijft aan de huid plakken. Roos op een droge hoofdhuid is klein en wit, en komt gemakkelijk los. Een kenmerk van roos is dat het niet vanzelf verdwijnt, maar behandeld moet worden met bijvoorbeeld kerastase shampoo anti-roos. Roos heeft een negatieve invloed op de levenskwaliteit; behalve dat het gênant kan zijn, veroorzaakt het een vervelende jeuk.
Hoe ontstaat roos?
De witte schilfers ontstaan door overmatige schilfervorming op een droge hoofdhuid. Normaal gesproken vernieuwen huidcellen van de hoofdhuid zich ongeveer om de twee weken, maar bij mensen met roos verloopt dit proces sneller. De overtollige dode huidcellen klonteren samen tot zichtbare schilfers. Bij een vette hoofdhuid speelt een gist genaamd pityrosporum ovale een rol. Deze komt van nature voor in haarzakjes, maar in te grote mate ontstaan er ontstekingen die leiden tot huidschilfers.
Mogelijke oorzaken
Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij de vorming van roos, zoals het verkeerd wassen van het haar. Bij te weinig wassen hopen olie en vet zich op, wat tot irritaties op de hoofdhuid kan leiden. Bij te veel wassen kan de hoofdhuid daarentegen juist uitdrogen, wat de talgklieren ertoe kan zetten om meer talg te produceren. Twee à drie keer per week wassen is voldoende, het liefst met een natuurlijke kerastase shampoo van bijvoorbeeld Beautyplaza die het haar en de huid verzorgt. Ook hormonen als testosteron en cortisol kunnen een rol spelen, aangezien zij de talgproductie in de hoofdhuid stimuleren. Dit kan tijdens de puberteit gebeuren, maar ook in stressvolle periodes.
Roos voorkomen
Naast het regelmatig wassen met een geschikte shampoo en het zoveel mogelijk vermijden van stress zijn er meerdere dingen die je kunt doen om de vorming van roos te voorkomen. Zo is het beter om styling- en haarverzorgingsproducten met alcohol en parfums te vermijden, aangezien deze de hoofdhuid kunnen irriteren. Bovendien kun je je dieet aanpassen; suiker en koolhydraten beïnvloeden de insuline, waardoor talg en in het verlengde daarvan roos kan ontstaan. Zink, omega 3-vetzuren en B-vitamines zijn de bouwstenen voor een gezonde hoofdhuid, en dragen juist bij aan het tegengaan van roos. Mocht geen van deze maatregelen baat hebben en de roos bovendien gepaard gaan met roodheid of zwelling, is het verstandig om nader onderzoek te laten doen bij een arts.