Wat zijn steelwratjes?

Als je op zoek bent naar informatie over wat steelwratjes zijn, ben je op de juiste plek. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen en behandelingen van deze kleine huidgezwelletjes. Lees verder om meer te weten te komen over deze veelvoorkomende aandoening.

Inleiding

Steelwratjes, ook wel bekend als fibromen, zijn kleine gezwellen die zich ontwikkelen op de huid. Ze zijn goedaardig en niet schadelijk voor de gezondheid, maar kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren. Steelwratjes komen vaak voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder en worden veroorzaakt door een overgroei van huidcellen.

Oorzaken

De precieze oorzaak van steelwratjes is niet bekend, maar er zijn een aantal factoren die bijdragen aan hun ontwikkeling. Erfelijkheid speelt hierbij een rol, evenals overgewicht en wrijving op de huid. Mensen met diabetes hebben ook meer kans op het ontwikkelen van steelwratjes.

Symptomen

Steelwratjes zijn kleine, zachte bobbeltjes op de huid die vaak dezelfde kleur hebben als de omringende huid. Ze zijn meestal niet pijnlijk, maar kunnen wel jeuken of irriteren als ze in contact komen met kleding of sieraden. De grootte van de steelwratjes kan variëren van enkele millimeters tot een paar centimeter.

Diagnose

Een arts kan de diagnose van steelwratjes stellen door simpelweg naar de huidlaesies te kijken. In sommige gevallen kan een huidbiopsie worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen en andere mogelijke huidaandoeningen uit te sluiten.

Behandelingen

Als steelwratjes cosmetisch storend zijn of als ze irriteren, kunnen ze worden verwijderd met een van de volgende behandelingen:

  1. Cryotherapie: Hierbij wordt vloeibare stikstof op de steelwratjes aangebracht om ze te bevriezen en te vernietigen.
  2. Appelazijn: Een effectief middel om steelwratjes thuis te behandelen is met azijn.
  3. Elektrocauterisatie: Dit is een techniek waarbij de steelwratjes worden verbrand met elektrische stroom.
  4. Excisie: Hierbij worden de steelwratjes chirurgisch verwijderd met een scalpel of een schaar.
  5. Laserbehandeling: Laserlicht wordt gebruikt om de steelwratjes te vernietigen.

Preventie

Hoewel steelwratjes niet volledig kunnen worden voorkomen, zijn er wel enkele stappen die u kunt nemen om hun ontwikkeling te verminderen. Deze omvatten:

  1. Vermijd overmatige blootstelling aan de zon.
  2. Draag losse kleding om wrijving op de huid te verminderen.
  3. Houd uw huid goed gehydrateerd.
  4. Verminder uw risico op diabetes door gezond te eten en regelmatig te bewegen.