zwemmen met geblondeerd haar
/

Mag ik zwemmen met geblondeerd haar en waar moet je op letten?

Heb je je haren net laten blonderen? Dan ziet het er mooi en fris uit. Natuurlijk wil je je haren zo lang mogelijk in deze mooie kleur houden. Dus hoe pak je dit aan in de zomer? Mag je zwemmen met geblondeerd haar? Of hoe zit het met felle zon en geverfd haar?

Geblondeerd haar heeft extra verzorging nodig en kan tijdens de zomermaanden flink beschadigd worden. Het is daarom belangrijk om je haren extra aandacht te geven tijdens deze periode. Of je nu platina blond, asblond of grijs haar hebt, de informatie op deze pagina is geschikt voor alle type geblondeerde haren.

Wat is geblondeerd haar?

Simpel gezegd is haren blonderen het bleken of ontkleuren van de pigmenten in je haren. Het blondeermiddel haalt de kleuren uit de haren waardoor de gewenste haarkleur (verf) nog beter wordt opgenomen. Dit geldt al zeker als je donker haar hebt. De meeste kappers adviseren om de haren te verven in plaats van te bleken, zodat de haren minder beschadigd worden. Echter, met donker haar heb je vaak geen andere keus dan te blonderen om lichtere tinten te krijgen.

Wel of niet zwemmen met geblondeerd haar?

Om direct een antwoord te geven: nee, het is geen goed idee om te gaan zwemmen als je je haren onlangs hebt geblondeerd. Door chemicaliën in het zwembadwater kunnen je haren groen uitslaan. Ook het chloor droogt de haren uit en zorgt ervoor dat de verf sneller uit de haren trekt.

Het is dus beter om een paar weken te wachten met zwemmen na het verven. Het is trouwens niet helemaal onmogelijk om te gaan zwemmen met geblondeerd haar. Lees hieronder verder voor tips als je toch wilt zwemmen met geblondeerde haren.

Tips als je gaat zwemmen als je haren geblondeerd zijn

Als je toch van plan bent om te gaan zwemmen nadat je haren zijn geblondeerd, dan kun je haarschade of groene uitslag voorkomen door je haren direct uit te spoelen na het zwemmen. Daarnaast adviseren we om niet te lang in het water te blijven. Steek eventueel de haren op met een haarklem zodat deze zo min mogelijk in het chloorwater hangen.

In sommige landen is het op de campings bovendien verplicht om een badmuts te dragen, ook dit zal je haren beschermen. Ook helpt het al een beetje als je de haren grondig nat maakt voor je het chloorwater induikt. Je haren werken namelijk als een spons en nemen zoveel mogelijk water op wat het kan. Zorg er dus voor dat ze niet zoveel mogelijk zwembadwater opnemen en dat je alvast even gaat douchen voor het zwemmen.

Een laatste tip die misschien wat minder fris zal aanvoelen, is om de haren goed met wax in te smeren. Hierdoor worden de haren vet en kan het chloorwater er minder makkelijk doorheen komen.

Haarverzorging geblondeerd haar

Als je je geblondeerde haren niet op de juiste manieren verzorgt, dan zul je al snel merken dat je een gele waas over je haren komt en de kleur snel vervaagt.

Zilvershampoo en conditioner

Een zilvershampoo en zilverconditioner bevatten paarse en blauwe pigmenten (vaak afkomstig van lavendel), waarmee ongewenste gele of andere warme tinten in je haren worden geneutraliseerd.

Pas op voor teveel zon of hitte

Veel hitte kan de haren erg beschadigen. Dus laat die stijltang, föhn of krultang maar even achterwege. Ga je veel de zon in of wil je toch je haren stylen? Maak dan gebruik van een product met UV-filter en hittebescherming. Veel mensen smeren hun huid wel in, maar vergeten dat de haren ook bescherming tegen UV en hitte nodig hebben.

Gebruik een haarmasker

Een haarmasker biedt extra bescherming na het gebruik van een conditioner. Er bestaan bovendien speciale zilver haarmaskers voor geblondeerd haar. Ideaal om je haren te beschermen én om de kleur mooi te houden.

Was de haren niet iedere dag

De chemicaliën in shampoos kunnen de haren verder uitdrogen. Was de haren daarom niet iedere dag, maar kies ervoor om af en toe een droogshampoo te gebruiken om de haren op te frissen tussen wasbeurten door.

Douche niet te warm

Zoals we eerder aangaven is hitte slecht voor de haren. Zo ook als je te heet gaat douchen. Douche daarom niet te warm en spoel de haren koud af om een natuurlijk volume en mooie glans te krijgen.