Mag je sporten met een blaasontsteking
//

Mag je sporten met een blaasontsteking?

Een ontsteking van je blaas kan zorgen voor pijn, aandrang om te plassen en abnormale urine. Je voelt je waarschijnlijk niet best en soms moet je antibiotica slikken. Is het dan een goed idee om te gaan sporten? En wat zijn goede tips om blaasontsteking te voorkomen, zodat je je training niet hoeft te missen?

Wat is een blaasontsteking?

Je urineblaas, waar je plas wordt verzameld, kan ontstoken raken. Vaak gebeurt dat door bacteriën die via je plasbuis je lichaam binnenkomen. Bij een blaasontsteking heb je vaker dan normaal het gevoel dat je moet plassen, maar als je dan naar de WC gaan, komt er maar een klein beetje urine uit. Het plassen zelf geeft een branderig gevoel of doet (erg) pijn. Je urine ruikt soms vies en kan minder helder zijn dan normaal, en soms zit er zelfs bloed(sporen) in. Soms heb je ook pijn in het onderste deel van je buik of rug.

Een blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt doordat er bacteriën van buitenaf je blaas inkomen. De E-coli bacterie zit van nature op de geslachtsdelen, en kan vrij makkelijk via je plasgaatje en je urinebuis naar je blaas komen, die dan gaat ontsteken. Omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben dan mannen krijgen zij makkelijker een blaasontsteking dan mannen. Dat kan spontaan gebeuren, maar seks vergroot de kans dat de bacteriën de blaas bereiken. Daarom is het altijd aan te raden om na de seks te plassen, zodat je urinebuis schoongespoeld wordt.

Andere risicofactoren voor een blaasontsteking zijn blaas- en nierstenen, het hebben van diabetes en vrijen met een condoom en/of glijmiddel en het hebben van een urinekatheter. Vrouwen hebben na de overgang een grotere kans op blaasontsteking. Ook kunnen sommige medicijnen die de weerstand verlagen de kans op blaasontsteking verhogen. Er is voor zover bekend geen link tussen sporten en een blaasontsteking oplopen.

Mag je sporten met een blaasontsteking?

Sporten en een blaasontsteking, gaat dat samen? Een blaasontsteking is vervelend, maar je kan toch willen trainen of een belangrijke wedstrijd niet willen missen. Is het mogelijk om goed te presteren als je een blaasontsteking hebt? En kan het de ontsteking erger maken of extra gezondheidsrisico’s opleveren?

Bij een beginnende of lichte blaasontsteking kan je in principe deelnemen aan lichte sporten, hoewel het eigenlijk niet aan te raden is. Dat kan onaangenaam zijn door de pijn in je buik, maar het levert geen grote gezondheidsrisico’s op. Houd er rekening mee dat je lichaam bezig is om de ontsteking te bestrijden, en dat het daar energie voor gebruikt. Je zult dus niet de maximale resultaten uit je training halen en niet optimaal presteren op het sportveld. Denk er ook aan om voldoende te drinken voor en na de training, omdat je extra vocht kwijtraakt tijdens het sporten – en je lichaam heeft vocht nodig om de blaasontsteking te bestrijden.

Antibiotica kuur tegen blaasontsteking

Een blaasontsteking kan flink veel pijn gaan doen, en dat is het moment dat veel mensen naar de huisarts gaan. Die zal vaak een antibioticakuur voorschrijven. Omdat dat een flinke impact op je lichaam kan hebben, is het af te raden om te gaan sporten als je antibiotica gebruikt. Maak deze kuur altijd af, en wacht dan nog vier dagen. Daarna kan je, als de blaasontsteking tenminste verholpen is, weer rustig beginnen met trainen. Ga niet meteen op je top sporten. Je lichaam moet zich nog herstellen.

Een blaasontsteking kan ook overgaan in een gevaarlijkere aandoening, een nierbekkenontsteking. Daarbij krijg je pijn in je zij en heb je koorts. Je mag niet gaan sporten als je koorts hebt – dat kan heel gevaarlijk zijn! Je kunt een ontsteking aan je hartspier, een hartaanval of hartritmestoornissen krijgen als je gaat sporten met koorts. Ligt je lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius? Schrap dan al je trainingsplannen. Je wil absoluut niet het risico lopen op hartklachten!

1. Drink voldoende

Als je genoeg drinkt, moet je vaker plassen, waardoor de schadelijke bacteriën uit je blaas en urineleider worden gespoeld voordat ze de kans krijgen om een blaasontsteking te veroorzaken. Drink minstens twee liter water per dag, en nog meer als je veel sport of zweet.

2. Leeg je blaas helemaal

Een restje urine dat in je blaas achterblijft (met daarin bacteriën) kan de bron zijn van een blaasontsteking. Zorg er daarom voor dat je je blaas helemaal leegt als je naar het toilet gaat. Neem de tijd voor je toiletbezoek. Ga niet haasten of persen, en neem de tijd om ook de laatste druppels urine weg te laten lopen.

3. Zorg dat je Vitamine C binnenkrijgt

Vitamine C is belangrijk voor veel functies van je lijf, en heeft ook een goede invloed op het voorkomen van blaasontsteking. De vitamine maakt je plas namelijk zuurder, waardoor de schadelijke bacteriën minder goed kunnen overleven en zich voortplanten in je blaas. Zorg er dus voor dat je voldoende voedingsmiddelen met Vitamine C eet, of slik pillen met de vitamine. Eten waarin veel Vitamine C zit zijn citrusfruit en andere vruchten, kool, spinazie, paprika en chilipepers. Een aantal onderzoeken wijst er verder op dat probiotica en bepaalde voedingssupplementen een ontsteking kunnen voorkomen.

4. Eet of drink cranberry tegen een blaasontsteking

Er is bewijs dat een blaasontsteking kan worden voorkomen of sneller geneest door stoffen in cranberry’s. Veel mensen met een blaasontsteking drinken daarom (verse) cranberry sap, eten de besjes, of nemen voedingssupplementen waarin de actieve stoffen uit cranberry zitten. Verwerk dus cranberry in je voedingspatroon, en je zult waarschijnlijk minder last hebben van vervelende blaasontstekingen en sneller weer kunnen sporten.

Incontinence photo created by jcomp – www.freepik.com