Slapen met nat haar Is het verstandig en waar moet je op letten
/

Slapen met nat haar? Is het verstandig en waar moet je op letten?

Douche je ook liever ’s avonds dan ’s ochtends, was je je haar en spring je met een natte haren in bed? Daar ben je niet de enige in, want het bespaart je de tijd die het kost om je haar te föhnen en je wordt ’s ochtends wakker met schoon haar. In dit artikel leggen we uit wat slapen met nat haar voor consequenties kan hebben en welke tips je kunt volgen om je haar gezond te houden.

Slapen met nat haar – ja of nee?

Naar bed gaan met nat haar is niet aan te raden, en niet alleen vanwege het risico een verkoudheid op te lopen. Als je overweegt om met nat haar naar bed te gaan, moet je weten welke gevolgen dat kan hebben. Met nat haar slapen kan niet alleen voor je haargezondheid gevolgen hebben. Het kan daarnaast ook voor je gezondheid nadelig uitpakken. We geven je een aantal voorbeelden.

  • Nat haar is erg gevoelig. Dus als je gaat slapen zonder je haar eerst te föhnen of te drogen, zal de wrijving op het kussen de bovenste laag van je haar sneller aantasten. Leuk weetje; uit onderzoek blijkt dat de föhn in een hotel het smerigste voorwerp in de kamer is.
  • Hierdoor ontstaan gespleten haarpunten en haarbreuk op je haar. Dit gebeurt vooral als je heel fijn haar hebt.
  • Het kan ook leiden tot een verkoudheid. Dit risico bestaat echter alleen als je het raam ’s nachts open laat staan en de temperatuur in je kamer laag is.
  • Maar een verkoudheid is niet het enige risico waaraan je jezelf blootstelt. Door het natte kussen hopen zich meer bacteriën op in je bed, wat bijvoorbeeld acne of ontstekingen kan veroorzaken. Het kan ook leiden tot schimmel op je beddengoed.
  • De kou van je natte haar kan ook een negatief effect hebben op je nek. Als je lang haar hebt, kan het spierspanning en pijn veroorzaken als het door de kou in contact komt met je nek of rug.

Met nat haar slapen? Let op deze punten:

Heb je echt geen tijd of ben je zo moe dat je geen zin hebt om je haren goed droog te maken als je gaat slapen? We geven je een aantal tips als je met nat haar gaat slapen. Volg deze tips en je beperkt het effect op je haren en je gezondheid.

  • Als je haar kletsnat is, laat het dan minstens een paar minuten in een handdoek drogen of föhn het, zodat het droog is als je gaat slapen.
  • Wikkel je haar voor het slapen gaan in een handdoek of leg een handdoek op je kussen om te voorkomen dat bacteriën zich daarop ophopen.
  • Je beschermt je haar ook als je het draait of vlecht voordat je naar bed gaat. Zo minimaliseer je de wrijving op het kussen en heb je minder last van gespleten haarpunten.
  • Als je ’s ochtends tijd hebt om je haar te wassen en te föhnen, kun je een haarmasker gebruiken. Dit voedt je haar en voorkomt gespleten haarpunten. Wel moet je daarna een handdoek om je hoofd wikkelen.