Ik heb er regelmatig last van, ik kijk voor het slapen gaan nog even in de spiegel en ik word aangestaard door een witte kop met nog net geen kloppend hart. Paniek!
Je hebt wel eens gehoord dat tandpasta smeren werkt, dus na netjes je tanden te hebben gepoetst doe je nog even een flinke kwak ervan op je gezicht en probeert tijdens het slapen die kant van je gezicht niet in je kussen te drukken. Maar naar welk resultaat leidt dit?
Dit is iets waar zelfs wetenschappers onderzoek naar hebben gedaan en de uitkomsten hiervan heb ik voor je op een rijtje gezet.
Een wetenschappelijke studie naar tandpasta op puisten smeren
Zo is er een Indiase studie geweest in 2014 waarbij er monsters zijn genomen van puisten in reageerbuisjes en ze hierin tandpasta mengden van een aantal merken die we hier lokaal niet kennen maar ook van Colgate. Er waren 50 samples genomen van personen met acné, en alhoewel dit niet helemaal gelijk is aan een puist is het eindresultaat wel hetzelfde namelijk een overactieve talgklier met een pukkeltje en een witte kop met pus.
Deze 50 monsters werden gemengd met tandpasta en een nachtje op 37 graden Celsius bewaard. De onderzoekers zagen de volgende dag, dat vooral de reageerbuisjes met Colgate en Colgate extra white erg goed waren in het doden van de bacteriën.
Dus tandpasta smeren op puisten werkt?
Maar ‘hold your horses’, voordat je nu een sprint neemt naar de badkamer en je gezicht volspuit met whitening tandpasta, dit verhaal heeft nog een vervolg!
De onderzoekers waren naar aanleiding van deze resultaten natuurlijk ook erg benieuwd naar wat de resultaten dan zouden zijn wanneer je tandpasta echt op je puist zou smeren op je gezicht.
Zo gezegd zo gedaan, er werden weer proefpersonen opgetrommeld en deze keer kwam er tandpasta op de puist en hier werd dan gekeken naar het effect hiervan. Hoe agressiever de tandpasta, zoals whitening tandpastas, hoe meer huidirritatie het opleverde. De ingrediënten welke zorgen dat bacteriën doodgaan zorgen helaas ook voor een uitgedroogde of zelfs geïrriteerde en beschadigde huid. Je kan het zelfs zo slecht treffen dat het probleem groter wordt en je rondom de plek waar je gesmeerd hebt meerdere nieuwe pukkels krijgt.
Zeker als je tandpasta opsmeert voor het slapen gaan droog je de huid enorm uit op de plek waar je het smeert. Je hebt wellicht het kopje van de puist eraf gekregen, maar nu heb je een schrale en knalrode huid op de plek waar de tandpasta heeft gezeten. Dit is geen fijn gezicht maar los daarvan ook geen fijn gevoel en nu moet je weer middeltjes gaan smeren om de huid weer te herstellen en de vochtbalans weer in orde te krijgen.
Maar wat dan wel te doen bij puisten?
Meer dan de helft van de jongeren heeft er last van, tijdens de puberteit maken je huidklieren meer talg aan waardoor je poriën op hun beurt weer sneller verstopt raken en zie daar de geboorte van een zwart puntje, een mee-eter – nou als deze nu gaat ontsteken ontstaat er een puistje met pus.
Voordat we het gaan hebben over wat je bij een puistje kan doen is het misschien beter om het eerst te hebben over een stukje preventie. Hoe kan je een puistje voorkomen? Want ook bij puistjes geldt voorkomen is beter dan genezen. Op het moment dat je een puistje ziet heeft dit probleem zich eigenlijk onder de oppervlakte al 2 weken in ontwikkeling geweest. Wat kun je doen om de kans op een puistje te minimaliseren, hierbij enkele tips:
- Gebruik zo weinig mogelijk make-up, want verstopte poriën zijn het begin van een mee-eter en mogelijk een puistje. Gebruik je toch make-up dan het liefst één op waterbasis. En was voor het slapen gaan altijd je make-up weer af van je gezicht en zorg ervoor dat je huid in de avond kan herstellen en ademen. Uit recent onderzoek is ook gebleken dat je beter niet kunt sporten met make-up op.
- Was je gezicht ’s ochtends en ’s avonds voor het slapen gaan met handwarm water en een neutrale reiningsgel.
- Heb je al puistjes en wil je dit onder controle houden gebruik dan ook een ontsmettende crème op je gezicht zodat je puistjes niet door contaminatie verder verspreiden op je huid.
- Houd je zelf onder bedwang en ga geen puistjes uitknijpen, je eindigt in het beste geval met een flink rode knoeperd op je gezicht en een beschadigde huid en in het slechtste geval heb je door de huidbeschadiging de deur geopend voor verdere bacterie verspreiding en krijg je later op de dag weer één of meerdere puisten er voor terug.
- Het eetpatroon van een gemiddelde puber helpt ook niet, als jou dieet ook nog bestaat uit saucijzenbroodjes, hamburgers en chocola dan is dat al een quick fix. Probeer eens een tijdje gevarieerd te eten, met veel groentes en vezelrijke voeding. Je zult versteld staan hoe gezond je huid wordt van betere voeding!
Maar als je de dag voor een date toch een puistje hebt, kan je dan helemaal niets doen om dit weg te krijgen? Als je er toch voor kiest om een puistje te poppen, doe dit dan met een steriele naald, knijp je puistje uit met steriele handen en zorgt voor de juiste nazorg door te desinfecteren. Heb je een crème op basis van corticosteroïden (ontstekingsremmers) dan kan je dit erop smeren, dit desinfecteert en zorgt dat je puistje minder zwelt en minder rood is.
Een huis-en-tuin middeltje wat ook nog wel eens wil werken is Baking Soda, ja dat wat je bijvoorbeeld ook door een cake gooit als rijsmiddel. Baking soda, ook wel bekend als zuiveringszout, is een minerale zoutverbinding. Mix dit met wat warm water tot je een mooi dik papje hebt en stip je puist aan en laat dit goed opdrogen. Het zout verminderd nu de ontsteking en je huid wordt minder rood.